L'IBANAT disposa d'un protocol de prevenció i tractament dels casos d'assetjament moral, sexual i per raó de sexe des de 2018.

Totes les persones tenen dret a rebre un tracte respectuós i digne, a la salut en el treball, a ser tractades amb igualtat i a no patir cap discriminació en el lloc de treball.

L'IBANAT te gairebé cinc-cents treballadors, això suposa un ampli espectre de persones amb gèneres sexuals i amb diversitats afectives sexuals, creences religioses, polítiques, cultures i / o ètnies diferents.

La definició d'assetjament psicològic és: L'exposició a conductes de violència psicològica dirigides, de manera reiterada i prolongada en el temps, a una o més persones concretes per part d'altres persones que actuen des d'una posició de poder (no necessàriament jeràrquica) amb el propòsit o l'efecte de crear un entorn intimidador que pertorbi la vida laboral de la víctima. Aquesta violència, emmarcada en una relació laboral, implica tant un atemptat contra la dignitat de la persona com un risc per a la seva salut. També és inferir a una altra persona un tracte degradant que menyscabi greument la seva integritat psicològica. Altrament, segons estableix l'article 173 del Codi penal, és portar a terme de forma reiterada actes hostils o humiliants que, sense arribar a constituir un tracte degradant, suposen un assetjament greu contra la víctima, en l'àmbit de qualsevol relació laboral, prevalent-se de la seva relació de superioritat. Aquests processos es manifesten a través de conductes de violència psicològica que suposen per a la persona que les pateix un atemptat contra la dignitat o contra la integritat física, psíquica o moral.

És responsabilitat de l'empresa informar els treballadors sobre aquest protocol, sobre quins comportaments són considerats com assetjament, les conductes de respecte esperades, quins comportaments es consideren inacceptables i intolerables per a l'empresa i quines mesures disciplinàries es prendran.

Des de STEI-I animam als treballadors a comunicar queixes en matèria d'assetjament, garantint serietat, confidencialitat i anonimat.

També ens dirigim a l'empresa per demanar més accions preventives i formació, especialment a les persones que tenguin personal al seu carreg.

Recordam que podeu adreçar-vos a l'adreça electrònica Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la., a Ricardo Franco Benavente tècnic de prevenció de l'IBANAT amb l'extensió 67153 o podeu sol·licitar full de Comunicat de Riscs.